Import grootste risico runder-tbc

Het aantal dassen in Nederland neemt toe, net als de uitgekeerde vergoeding voor schade veroorzaakt door dassen. Melkveehouders vrezen dat dassen runder-tbc kunnen overbrengen. GD noemt import van vee als grootste risicofactor.

René LuijmesBoeren vrezen dat dassen zorgen voor verspreiding van runder-tbc. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren is Nederland is vrij van runder-tbc. Runderen vormen de gastheer van de bacterie Mycobacterium Bovis.
Volgens GD zijn er eerst met tbc besmette runderen nodig om dassen te kunnen besmetten. Omdat Nederland vrij is, is dit hier niet aan de orde.
‘Grootste risico om in Nederland runder-tbc op te lopen zijn de importen van runderen’, stelt woordvoerder Bert de Lange van GD.
Schade door dassen treedt vooral op in maïs- en grasland. De uitgekeerde schadebedragen namen in de periode 2008-2013 toe, zo blijkt uit het jaarverslag van 2013 van het Faunafonds. In 2008 was het uitgekeerde bedrag nog bijna 60.000 euro; vorig jaar was dit opgelopen tot meer dan 200.000 euro. Vooral in 2012 en 2013 keerde het Faunafonds naar verhouding veel schade uit.

Meten is weten

Janet Bakker, beleidsadviseur van LTO, krijgt melding van schade door dassen, onder andere in de Achterhoek. Eerder speelden al meldingen in Vorden en in Voorthuizen. Volgens Bakker komen dassen vooral voor in Overijssel en Gelderland.
LTO Noord wil het probleem van de dassen onder de aandacht brengen bij de provincies. Bakker denkt ook aan onderzoek naar de mogelijke besmetting met runder-tbc. ‘Meten is weten.’
De Zoogdiervereniging deed in opdracht van het Faunafonds onderzoek naar de verdere ontwikkeling van de dassenpopulatie, de schade en mogelijke preventieve maatregelen.
Het aantal dassen groeit sterk. De schade door dassen blijft achter bij de groei van de populatie. Elke vijf jaar is er een toename qua verspreiding van 25 procent. Door de toename van het aantal dassen in Nederland zal de schade naar verwachting blijven toenemen.
In Groot-Brittannië, waar 20 procent van de dassen besmet zou zijn met runder-tbc, is volgens Bakker een verhitte discussie ontstaan tussen landbouw, politiek en dierenbescherming over het gezondheidsrisico van het dier.

Afgeschoten

Engels onderzoek toonde eerder aan dat de jacht van dassen op de lange termijn niet helpt tegen de aanpak van de bacterie. In het eerste jaar bleek wel sprake van vermindering van de ziekte. Maar na verloop van tijd was de bacterieziekte weer op haar oude niveau. En na vier jaar was er niets meer van te merken.
Verder zijn de kosten van de bestrijding van dassen veel hoger dan de besparing op kosten van boeren en de overheid. Vorig najaar werden in het zuidwesten van Groot-Brittannië circa 5.000 dassen afgeschoten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer