Voersysteem geeft rust

Voor een gezonde koe is goed en voldoende vers voer een must. Omdat er achter de melkstal een seperatiehek is geplaatst, vreten de koeien aan een buis in plaats van aan een voerhek.

‘Dit geeft de koeien meer vrijheid, zodat ze ook meer kunnen opnemen’, vertelt Koen Scheepers.
Het bedrijf koos daarbij voor een automatisch voersysteem van Rovibec. ‘We werken nu met vier productiegroepen: vaarzen, nieuwmelkte koeien en hoog- en laagproductieve dieren. Het is belangrijk dat iedere groep voldoende vers voer krijgt. De Rovibec voert iedere groep prima op maat. Dat is met de voermengwagen ondoenlijk’, aldus Scheepers.
Ook worden de koeien meerdere keren per dag gevoerd. Op dit moment maakt de Rovibec twaalf ritten per dag. ‘Hierdoor is het voer altijd vers en hebben we geen restvoer. Verder kost dit systeem minder tijd en energie in de vorm van diesel. Hierdoor gebruiken we wekelijks 200 liter minder diesel’, vertelt de melkveehouder. Om dit voer extra fris te houden vult hij dagelijks de voerbunkers, zodat deze altijd van nieuw voer zijn voorzien. De voerbunker pakt daarbij altijd eerst het oude voer.

Geen krachtvoerbox

Mede doordat er meerdere keren per dag wordt gevoerd, heerst er rust in de stal. Die rust wordt versterkt doordat het bedrijf de krachtvoerboxen heeft verbannen. ‘Die zijn met dit systeem overbodig geworden. Daarbij geeft zo’n box veel onrust. Nu is het enkel iets onrustig, wanneer de koeien pas zijn gemolken. Ze weten dat er vers voer klaar ligt’, legt Scheepers uit.
De koeien krijgen gras, hooi, maïsgluten, terwegistconcentraat, energiemeel, eiwitmeel en aanvullende brok.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer