Innovatieprijs+voor+extractenbibliotheek
© Willem Dijkema

Innovatieprijs voor extractenbibliotheek

Het Kenniscentrum Plantenstoffen won tijdens Siñal Exhibition 2014 in het Franse Châlons-en-Champagne de innovatieprijs.

De jury roemt het project extractenbibliotheek vanwege de originaliteit, het open innovatie samenwerkingsmodel en het duurzame karakter.

Hoewel de officiële lancering van de extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen nog niet heeft plaatsgevonden, wordt het concept nu al internationaal gewaardeerd, concludeert het Kenniscentrum Plantenstoffen.

Biobased activiteiten

Siñal Exhibition is een belangrijke beurs voor midden- en kleinbedrijven die zich bezighouden met biobased activiteiten. Voor het eerst nam een buitenlandse delegatie deel aan het evenement. Dit gebeurde op initiatief van de Nederlandse Ambassade in Parijs.

De extractenbibliotheek is een verzameling van extracten die de diversiteit aan inhoudsstoffen uit de Nederlandse tuinbouwgewassen beheert.

2015 operationeel

De digitale bibliotheek moet medio 2015 operationeel zijn en bestaat straks uit zo’n 1.500 plantenfamilies. Op termijn krijgen ook organismen als schimmels en bacteriën een plaats.

De bedoeling is dat de extractenbibliotheek Nederlandse tuinders als leveranciers koppelt aan producenten die op zoek zijn naar specifieke stoffen. Te denken valt aan partijen uit de farmacie, agrochemie, cosmetische industrie en foodsector.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer