Zware metalen in roet brand Moerdijk

In een van de monsters die zijn genomen na de brand bij Shell in Moerdijk zijn zware metalen aangetroffen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt het verspreidingsgebied.

De zeer grote brand brak gisteravond rond 22.45 uur uit na een ontploffing in een complex van Shell op het industrieterrein van Moerdijk. Bij de brand in een reactor gingen ethylbenzeen en olie in vlammen op.

Al snel werd er opgeschaald, ook in Zuid-Holland-Zuid. Dat gebeurde om de effecten van deze brand in kaart te kunnen brengen, meldt Veiligheidsregio ZHZ.

Metingen

De brandweer heeft vanmorgen vroeg met zeven teams op verschillende plekken in de regio metingen verricht. Er zijn geen schadelijke concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.

De verbranding van de stof ethylbenzeen kan geïrriteerde ogen en luchtwegen veroorzaken. Deze klachten verdwijnen op korte termijn, geeft het crisisteam van Veiligheidsregio ZHZ aan.

Water en zeep

Bij aanhoudende klachten luidt het advies een huisarts(enpost) te bezoeken. Bij aanraking wordt aangeraden de handen te wassen met water en zeep.

Vollegrondsgroente uit de eigen tuin kan veilig worden gegeten, behalve als deze zichtbaar is verontreinigd met roet en verbrandingsresten. Geadviseerd wordt om de groente met zichtbare roetaanslag te verwijderen en niet te gebruiken.

Deze groente kan gewoon als gft-afval worden aangeboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer