Faillissementen vooral in groentegewas

Binnen de land- en tuinbouw zijn het vooral de bedrijven met de teelt van groenten, wortel- en knolgewassen die failliet gaan. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Faillissementen+vooral+in+groentegewas
© Vidiphoto

Het aantal faillissementen in de land-en tuinbouw is in het eerste kwartaal van 2014 gedaald ten opzicht van de periodes daarvoor en ook ten opzichte van dezelfde periode in 2013, blijkt uit cijfers van het CBS die Dijksma op aanvraag van het CDA op een rij zette.

Wel is het aantal faillissementen in de maand april weer toegenomen. Exacte cijfers geeft Dijksma niet in haar brief.

Concurrentie

De toenemende internationale concurrentie speelt bij faillissementen in de tuinbouw, en met name in de groentesector, een belangrijke rol, schrijft Dijksma. 'Zo is de afzet van groente sterk op Europese markt gericht terwijl groeikansen buiten Europa liggen. Daarbij is de afzet in de groenteteelt erg verdeeld.'

Solvabiliteit

Bij veel glastuinbouwbedrijven is de solvabiliteit de laatste 10 jaar sterk gedaald. Dit maakt deze sector kwetsbaar voor schommelingen in de markt, analyseert de bewindsvrouw. Ook ontbreekt het bij veel ondernemers aan marktgerichte benadering en wordt te veel ingezet op een kostprijsstrategie.

Verdienmodel

Toch zijn er goede kansen voor de sector, vindt Dijksma. Dan moeten er wel nieuwe verdienmodellen komen op nationale en internationale markten. Daarvoor is meer samenwerking in de keten nodig. Ter ondersteuning van de tuinbouwsector werkt de overheid aan het programma keteninnovatie en de garantieregeling marktintroductie innovaties. Daarvoor is ook geld vrijgemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer