Cel+ge%C3%ABist+voor+paardenfraude
© Nieuwe Oogst

Cel geëist voor paardenfraude

Voor fraude met paardenpaspoorten zijn maandag tegen twee broers uit Heeswijk-Dinther celstraffen van 2 jaar geëist, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Tegen hun bedrijf werd een boete van 75.000 euro geëist. De handelaren Roel en Bas van den B. kochten paarden van hobbyhouders en vervalsten stempels en medische inlegvellen als dat nodig was om ze te kunnen laten slachten voor consumptie.

In totaal werden 445 vervalste paardenpaspoorten gevonden. Zeker 106 paarden die niet geschikt waren voor consumptie zijn toch geslacht. Het vlees werd aan een Italiaanse koper verkocht en is hoogstwaarschijnlijk in de voedselketen terechtgekomen.

Toevallig

De hoofdverdachte inkoper Roel van den B. (34) vertelde in zijn eerste verklaring dat de handel in slachtpaarden toevallig is begonnen maar ontzettend uit de hand is gelopen. De omzet groeide snel, tot 3000 paarden per jaar.

De handelaar legde uit dat sommige hobbyhouders hun paard liever laten slachten dan meegeven voor destructie. 'We wilden die mensen verder helpen. Ik zag er geen kwaad in maar het is heel fout wat we gedaan hebben', erkende hij.

Illegale winst

Officier van justitie Ingeborg Koopmans legde uit dat geld werd verdiend met paarden die anders geld hadden gekost. Ze becijferde de illegale winst op 137.000 euro.

Bewijs dat de paarden ziek waren, is niet gevonden. Maar de aanklager betoogde dat de fraude schadelijk is voor de vleesindustrie. 'De reputatie van de Nederlandse vleessector ligt door de recente paardenvleesschandalen aan diggelen.'

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer