Laatste+kans+agrarisch+natuurbeheer
© Willem Dijkema

Laatste kans agrarisch natuurbeheer

Het agrarische natuurbeheer moet de komende jaren betere resultaten opleveren. Gebeurt dat niet dan zal het draagvlak voor boerennatuur wegzakken, stelt Henk Menninga projectleider Agrarisch natuurbeheer bij de provincies.

Menninga deed die uitspraak vandaag tijdens de Landelijke Dag voor Agrarische Natuurverenigingen.

Agrarische natuurbeheer moet zich de komende jaren bewijzen. Vanaf 2016 moeten ongeveer 45 collectieven op gebiedsniveau het agrarisch natuurbeheer gaan oppakken.

Collectieven

Die collectieven moeten zich richten op een ecologisch effectiever natuurbeheer. Daarbij zijn de rode lijsten met bedreigde dier- en plantensoorten leidend, gaf Henk Soorsma, directie Natuur en Biodiversiteit van het ministerie van Economische Zaken aan.

Dat houdt ook in dat de financiering van agrarische natuurbeheer vooral wordt gericht op gebieden waar het meeste ecologische voordeel is te behalen. Daarmee ontstaan 'witte gebieden' waar weinig tot geen financiering van agrarische natuurbeheer zal zijn.

Praktijk

Vertegenwoordigers van agrarische natuurverenigingen riepen de provincies op om ideeën uit de praktijk te omarmen. 'We verwachten van de provincies een andere rol', zegt Walter Kooy van Stichting Collectief Agrarisch Natuurbeheer.

'Ze moeten sturen op doelen. Niet op kaarten en regels. Daarbij moet ze goed luisteren naar de ideeën die uit het veld komen en niet alleen top-down regeren.'

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer