Berkel krijgt vijftien nieuwe bochten

De rivier de Berkel in de Achterhoek krijgt deze zomer tussen Almen en Zutphen vijftien nieuwe bochten. Daardoor wordt de rivier 2,5 kilometer langer.

Het weer slingerend maken van de Berkel is het sluitstuk van groot onderhoud dat waterschap Rijn en IJssel in de afgelopen jaren aan de rivier heeft gepleegd.

De Berkel is 110 kilometer lang en ontspringt in Duitsland. In Nederland stroomt de rivier door de Achterhoek naar Zutphen en mondt daar uit in de IJssel.

Hoogwater

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is de Berkel op Nederlands grondgebied kaarsrecht getrokken om wateroverlast bij hoogwater tegen te gaan. Met stuwen en sluizen kon de waterstand strak geregeld worden.

Tegenwoordig wordt heel anders tegen waterbeheer aangekeken. Het schap wil dat de oorspronkelijke flora en fauna terugkomt.

Variatie

Door het aanleggen van bochten met deels hoge en deels lage oevers ontstaat er variatie in stroomsnelheid en waterdiepte. De oevers van de Berkel worden natuurlijk beheerd. Door die maatregelen wordt het rivierwater ook schoner.

Landbouwgronden langs de rivier worden deels opgehoogd met de 240.000 kuub grond die bij het graven van de bochten vrijkomt. De rest van de grond wordt gebruikt om rechte stukken van de rivier te dempen.

Kavelruil

Het schap heeft ook kavels geruild met boeren, zodat zij dichter bij huis kunnen werken en het Berkeldal zo natuurlijk mogelijk blijft.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer