Zachte+winter+vergroot+kans+op+schade
© John Oud

Zachte winter vergroot kans op schade

Het uitblijven van de vorst gecombineerd met juist veel regen zorgt voor een slappe bodem en een verhoogde infectiedruk. Dat blijkt uit een rondgang langs teeltadviseurs.

Het lijkt de zachtste winter sinds 1901 te worden. Bijzonder is dat er geen etmaal is geweest met een gemiddelde onder het vriespunt. Wel regende het veel.

Het draagvlak van de grond is op veel percelen slecht, zeggen teeltadviseurs. Akkerbouwers en veehouders moeten daarom geduld uitoefenen, voordat zij het land op kunnen.

Poriën

'Als het vriest zet de grond uit en ontstaan er nieuwe poriën in de grond waardoor ook het water weg kan,' legt Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies uit.

'Doordat er geen vorst is geweest bestaat de kans op het dichtrijden van de grond. Boeren moeten daarom extra voorzichtig zijn bij het berijden van het land om structuurschade te voorkomen', adviseert Meerkerk.

Onkruid

Door de zachte winter is wintertarwe een stuk verder dan andere jaren, maar dat betekent ook dat het onkruid een stuk verder is. ‘Daar moeten boeren bij hun onkruidbestrijding rekening mee houden’, zegt DLV-adviseur Klaas Froma.

De aardappelen die in het najaar op het land zijn gebleven, zijn niet kapotgevroren. 'Aardappelopslag kan daarom een probleem zijn’, weet Bram den Hollander van PPP-Agro Advies.

Aardappelopslag

‘Voor teelten als bieten en uien kan aardappelopslag erg lastig zijn en er is weinig tegen te doen. Akkerbouwers moeten dat goed in beeld hebben, voordat zij gaan zaaien', aldus Den Hollander.

De infectiedruk van virussen kan door de zachte winter toenemen, verwacht hij. ‘Veel insecten waaronder bladluizen hebben de winter gemakkelijk doorstaan. De luizen brengen virussen over. Voor pootgoed en bloembollen kan dat gevolgen hebben.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer