Zuid%2DHolland+wil+betere+afspraken+zoet+water
© Nieuwe Oogst

Zuid-Holland wil betere afspraken zoet water

Provincie Zuid-Holland moet met het rijk betere en duidelijke afspraken maken om de zoetwatervoorziening in Zuid-Holland te waarborgen.

Dat vindt een meerderheid van Provinciale Staten. VVD, CDA, SP, D66, PVV, CU-SGP, 50PLUS en fractie Erbas riepen Gedeputeerde Staten gisteren in een motie op in actie te komen.

De partijen maken zich zorgen, omdat de zoetwaterverdeling over de verschillende landsdelen niet door het rijk is vastgelegd. Voor de Zuidwestelijke Delta levert dat door de toenemende verzilting grote risico’s op.

Verzilting

Lange tijd werd gedacht dat die verzilting kon worden gecompenseerd met zoet water uit de rivieren, maar de partijen vrezen dat de rivieren niet voldoende kunnen aanvoeren.

Omdat voldoende zoet water essentieel is voor de Zuid-Hollandse drinkwatervoorziening, economie en natuur, willen de partijen dat het provinciebestuur in actie komt.

Bijsturing

Het college moet met de minister in gesprek gaan om afspraken te maken over de zoetwatervoorziening en over bijsturing als de chloridengehaltes te hoog worden.

De bedoeling is dat die afspraken op papier staan voor ontwikkelingen in gang worden gezet die een verziltend effect kunnen hebben, zoals de verdere verdieping van de Nieuwe Waterweg.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer