Zoute kwel Noordkop dicht aan oppervlakte

Zout kwelwater in de de Noord-Hollandse Noordkop zit dicht aan de oppervlakte. Dat concludeert hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier na onderzoek.

In polder Koegras bij Julianadorp is afgelopen jaar een verontrustend hoog zoutgehalte in het oppervlaktewater gemeten. Voor de bloembollentelers in het gebied is een dergelijk verhoogd zoutgehalte schadelijk voor de bedrijfsvoering.

In tijden van droogte verdampt het dunne laagje zoet water in de percelen, waardoor zout water naar boven komt.

Doorstroomsnelheid

In combinatie met een lage doorstroomsnelheid loopt dan ook het zoutgehalte in de sloten op. Als het vervolgens gaat regenen, wordt het zoete water uitgemalen en wordt dat zoute water opgepompt en afgevoerd naar de sloot.

Dat wordt versterkt en verergerd omdat in het gebied meer dan gemiddeld zon en wind is en door toenemende verslechtering van de omstandigheden door klimaatverandering, zoals langere periodes van extreme droogte.

Zoet water

Hollands Noorderkwartier gaat denken over een slimme manier om voldoende zoet water in het gebied te kunnen behouden. Ook bollentelers zelf moeten dat juist doen, vindt het waterschap.

Op initiatief van het hoogheemraadschap vindt in februari een specifieke bijeenkomst met de boeren in Koegras plaats. Hierin worden de stand van zaken en mogelijke oplossing vanuit Hollands Noorderkwartier en de telers besproken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer