Staatssecretaris Frans Weekers afgetreden

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is afgetreden. Hij zei gisteravond in het debat over de problemen met toeslagen dat hij onvoldoende draagvlak voelt in de Tweede Kamer.

Weekers noemde de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor het betalen van toeslagen, het financiële fundament van de overheid. De dienst verdient volgens hem 'een politieke leiding met een breed draagvlak'.

Weekers kwam in het debat zwaar onder vuur te liggen van de oppositiepartijen. Vorige week werd bekend dat veel mensen hun huur-, zorg- of andere toeslagen niet tijdig ontvangen.

Fraudebestrijding

Weekers zei eerst dat dit komt doordat ze te laat reageren op informatieverzoeken van de fiscus in verband met fraudebestrijding. Maar in het debat van moest hij toegeven dat problemen bij de Belastingdienst voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van de vertraging.

Weekers probeerde zijn positie nog te redden door excuses aan te bieden. Ook beloofde hij dat hij wekelijks de Kamer op de hoogte zou stellen over de betalingsproblemen met de toeslagen. Daarmee plaatste hij zichzelf volgens de oppositie onder curatele.

Motie van watrouwen

Maar de VVD-bewindsman kwam daar niet mee weg. Vlak voor het slotstuk van het debat zou beginnen, lekte uit dat de oppositie met een motie van wantrouwen wilde komen. Vorig jaar diende oppositiefracties ook al een motie van wantrouwen in.

Toen ging het over fraude met de toeslagen. Deze motie werd toen nipt verworpen. Weekers is volgens ingewijden niet door kabinet of coalitie onder druk gezet om op te stappen. Het is volgens een bron zijn eigen beslissing geweest.

Weekers was sinds 2010 staatssecretaris. Daarvoor zat hij lange tijd in de Tweede Kamer.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer