Koeientuin moet concurrerend zijn

De koeientuin die Chris Bomers in Groenlo bouwt, moet ongeveer 5000 euro per koeplaats kosten. Dat is het streven. Het systeem dient hiermee qua investering concurrerend te zijn met gangbaardere stalsystemen.

De bovenbouw van de koeientuin bestaat uit de lichte en open constructie van een serrestal. De koeien krijgen tweemaal zoveel ruimte ter beschikking als in een gangbare stal: 15 vierkante meter per koe.

De koeientuin is een vrijloopstal en is uitgerust met de weidevloer. De vloer moet de urine doorlaten die via drains direct weg moet lopen, zodat de vloer droog blijft.

Lagere ammoniakemissie

Verwachting is dat de vloer leidt tot een lagere ammoniakemissie. De ammoniakemissie kan 20 tot 30 procent lager zijn in vergelijking tot een stal met de helft van dit aantal vierkante meters. Onderzoek moet dit verder onderbouwen.

Een volautomatische mestrobot houdt de vloer schoon. Het apparaat moet voorkomen dat de toplaag van de weidevloer dichtsmeert, zodat die doorlaatbaar blijft. Dat gebeurt door borstels die tegen elkaar in roteren.

Testen

Naast dierenwelzijn en diergezondheid moet de koeientuin bijdragen aan een maatschappelijke toegevoegde waarde van het melkveebedrijf. Bedoeling is om de innovaties het komende jaar te gaan testen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer