Scherper advies telen op oude Brabantse stort

Provincie Noord-Brabant adviseert boeren en tuinders die grond in gebruik hebben op voormalige stortplaatsen een dikkere deklaag aan te brengen of het grondgebruik aan te passen.

Scherper+advies+telen+op+oude+Brabantse+stort
© Provincie Noord-Brabant

Het advies is een direct uitvloeisel van het landelijke project NAVOS, dat onderzoek deed naar de risico’s van voormalige stortplaatsen. Provincie Noord-Brabant telt ongeveer 160 locaties van gemiddeld 1,5 hectare die in agrarisch gebruik zijn.

Onderzoeksinstituut Alterra heeft in 2012 in opdracht van de provincie onderzocht wat de landbouwkundige risico’s van voormalige stortplaatsen zijn.

Maaiveld

Toen luidde het advies om 50 centimeter aan te houden tussen de bovenkant van de oude stort, en het nieuwe maaiveld.

Maar volgens de provincie waren bij dat onderzoek de verschillen in grondgebruik nog onvoldoende in beeld. Nader onderzoek was gewenst, omdat bepaald grondgebruik in meer of mindere mate tot gezondheidsrisico’s kan leiden.

Dikkere deklaag

In haar advies aan de grondgebruikers onderscheidt de provincie vier categorieën grondgebruik: akkerbouwgewassen voor menselijke consumptie, akkerbouwgewassen voor dierlijke consumptie, groenteteelt en beweid grasland.

De geadviseerde dikte van de deklaag voor de eerste drie categorieën is 80 centimeter, voor beweid grasland minimaal 30 maar nog beter is 50 centimeter.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer