Koudwatervrees bij selectief droogzetten

Een aantal ondernemers heeft koudwatervrees bij het selectief droogzetten. Ze zijn bang dat koeien niet altijd goed door de droogstand heen komen. Bij twijfel biedt een bacteriologisch onderzoek uitkomst.

Het besef dat het antibioticagebruik omlaag moet is er wel, maar melkveehouders vinden de praktische invulling lastig. Dat kwam onder meer woensdag aan de orde tijdens de rundveestudieavond van Agrifirm Feed in het Gelderse Oosterwolde, zo weet Bé Duitman, specialist Rundveehouderij van deze veevoercoöperatie. Hij merkt de wisselende geluiden ook onderweg.

‘Als er weinig melk onder de koeien zit, dan is selectief droogzetten geen probleem. Anders is dat wanneer de koeien een goede melkproductie hebben. Gelet op de nieuwe mestwet is een hoge productie per koe wenselijk. Dan wordt selectief droogzetten lastiger.’

Bang

Volgens de Agrifirm-man is de melkproductie tegen het eind van de lactatie te sturen via het rantsoen. ‘Bij bijvoorbeeld een melkrobot kan dat middels de krachtvoergift in de robot. Sommige bedrijven zijn toch bang om bij het droogzetten voor een deel van de veestapel antibiotica achterwege te laten.’

Bij het selectief droogzetten, dat verplicht is, mogen dieren met een laag celgetal niet met antibioticum worden drooggezet. Als ijkpunt geldt hiervoor de laatste melkcontrole, binnen zes weken vóór het droogzetten. De overheid staat immers het preventief gebruik van antibiotica bij gezonde dieren niet toe.

Sceptisch

Melkveehouder Jan-Cees Vogelaar uit Lelystad, die zelf selectief droogzetten al langer toepast, is wat sceptisch tegenover de regeling, zo liet hij deze week via Twitter weten. Met name het celgetal bij de laatste melkcontrole vindt hij niet altijd passend.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer