Groningen: onderzoek lelieteelt van belang

Provincie Groningen vindt het van belang dat er onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen voor de volksgezondheid van gewasbeschermingsmiddelen als metam-natrium in de lelieteelt. Dat antwoordt zij op vragen van de Statenfractie van de PvdA.

De provincie heeft echter geen middelen om dit af te dwingen, schrijft het college van Gedeputeerde Staten. Daarbij is het middel wettelijk toegestaan, waarmee Groningen er vanuit gaat dat een dergelijk onderzoek heeft plaatsgevonden.

PvdA stelde de vragen naar aanleiding van een Zemba-uitzending over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt.

Kleine sector

De lelieteelt is in Groningen een relatief kleine sector. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er in 2013 ongeveer 40 hectare lelies geteeld, verdeeld over vier bedrijven in gemeente Eemsmond en Loppersum.

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer