Proef met zeegras in Waddenzee succesvol

De proef om zeegras weer te laten groeien in de Waddenzee, is tot nu toe succesvol. Het experiment waarbij twee jaar geleden zaden zijn uitgezet, kan ertoe leiden dat de plant blijvend terugkeert.

Dat meldt provincie Fryslân. Zeegras is een belangrijke graadmeter voor de ecologische toestand van de Waddenzee.

Onder meer door een schimmelziekte verdwenen de lange groene slierten in de jaren dertig van de vorige eeuw uit de Waddenzee. Dat gebeurde ook in het Duitse en Deense deel. Daar is de plant de laatste jaren op natuurlijke wijze teruggekeerd, maar niet in Nederland.

3 hectare

In het najaar van 2011 is 3 hectare zeegras ingezaaid ten zuiden van Schiermonnikoog, bij het Uithuizerwad aan de Groningse kust en bij Balgzand bij Den Helder.

De resultaten zijn volgens het Waddenfonds hoopgevend en een reden om het herstelproject nu grootschaliger aan te pakken. Het fonds stelt extra geld beschikbaar om het experiment uit te breiden.

Natuurlijke buffer

De plant is ook van belang in de strijd tegen het stijgende zeewater. Het zeegras vormt een natuurlijke buffer waardoor de wadplaten voor de kust minder snel afkalven.

Begin vorige eeuw waren in de Waddenzee duizenden hectares zeegras, nu nog hooguit 150. De plant was indertijd van groot economisch belang.

Bouwmateriaal

Veel bewoners rond de toenmalige Zuiderzee verdienden hun brood met het oogsten en verwerken van wier. Het werd onder meer gebruikt als bouwmateriaal voor dijken en als vulling in matrassen en kussens.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer