Anders begaafde loont voor boer

Mensen met een arbeidsbeperking kunnen al gauw 10.000 euro verdienen voor een veehouder door te helpen bij het melken of draad te verplaatsen voor stripgrazen. Dat stelt Gerjo Pennings uit Aalten, stagiaire bij PPP-Agro Advies.

Anders+begaafde+loont+voor+boer
© Fotex

Achterhoeker Pennings probeert een netwerk op te zetten in de omgeving van Sinderen. Hiervoor wil hij samenwerken met uitkeringsinstanties en opleidingscentra.

Met elkaar moet het mogelijk zijn om mensen met een arbeidsbeperking (anders begaafden) bij de boer aan het werk te krijgen.

Financieel voordeel

Om de boeren te overtuigen van het voordeel, bekijkt Gerjo, studerend aan de CAH Vilentum in Dronten, welke werkzaamheden een dergelijke arbeidskracht zou kunnen doen en welk financieel voordeel dit geeft voor de veehouder.

Met stripgrazen zijn de graslandverliezen terug te dringen. Maar deze manier van beweiden is erg bewerkelijk. Bijna dagelijks moet de draad worden verplaatst en dat past niet altijd in het drukke werkschema van de veehouder.

Efficiëntie

Een anders begaafde kan elke 2 uur de draad verzetten en zo de koeien maximaal laten weiden zonder verliezen en vertrappingen. Streven is naar een betere efficiëntie van het voer, zodat hij minder (kracht)voer hoeft aan te kopen.

Als door stripgrazen de beweidingsverliezen met 20 procent worden verlaagd, betekent dit dat er per hectare 2.400 kilo droge stof gras of 2.352 kVEM meer wordt gewonnen.

Dat is een extra opbrengst van 350 euro per hectare. Voor een bedrijf met 30 hectare geeft stripgrazen dan een besparing van meer dan 10.000 euro per jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer