Nog grote uitdagingen voor landbouw

De milieudruk daalt maar Nederlandse landbouw staat nog voor grote uitdagingen

Dat blijkt uit onderzoek van het LEI. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken onderzocht LEI Wageningen UR hoe de milieuprestaties van de Nederlandse landbouw zich verhouden in vergelijking met de OECD-landen.

Landbouwproductiewaarde

In vergelijking met andere landen realiseert Nederland een zeer hoge landbouwproductiewaarde per hectare cultuurgrond.

Dit komt door het grote aandeel van tuinbouw en veehouderij, wat zorgt voor een hoog verbruik van inputs en emissies per hectare.

Ondanks de goede resultaten in 1990-2010, zijn er grote inspanningen nodig om de negatieve gevolgen hiervan terug te dringen.

Stabilisatie

In het bijzonder is Nederland vergeleken met België, Denemarken, Ierland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, op basis van het onlangs verschenen OECD Compendium of Agri-environmental Indicators.

Het Nederlandse aandeel van de landbouw in de nationale economie is kleiner dan het OECD-gemiddelde, maar gelijk aan Frankrijk en groter dan onder andere Duitsland en Denemarken.

Nutriënten

Voor de nutriënten stikstof en fosfaat behoort Nederland tot de OECD-landen met het hoogste overschot per hectare.

De broeikasgasemissie van de Nederlandse landbouw is met 1,7% à 1,8% per jaar teruggedrongen. Die daling is groter dan die van de OECD-landen.

In het energieverbruik van de land- en tuinbouw heeft Nederland echter een relatief hoog aandeel van 6,3% in het nationale energieverbruik; het OECD-gemiddelde is minder dan 2%. Dat hoge aandeel vloeit voort uit de grote omvang van de glastuinbouw.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer