Buffer Engbertsdijksvenen kleiner

De bufferzone rond het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen kan bijna de helft kleiner dan in de eerdere PAS-analyse is berekend.

Een buffer van 250 hectare volstaat om de doelstellingen te halen. Dat stelt een commissie van deskundigen.

De commissie moest van staatsecretaris Sharon Dijksma en Gedeputeerde Staten van Overijssel uitgaan van dezelfde doelstellingen als eerder maar met aangepaste ambities. Belangrijkste conclusie is dat bufferzone van 457 hectare terug kan naar 250 hectare.

Kwaliteit

De buffer in het noordoosten moet wel gehandhaafd blijven net zoals de smalle zone aan de westkant van het natuurgebied.

Volgens de commissie zijn de mogelijkheden voor het herstel en kwaliteitsverbetering van het levend en het herstellend hoogveen het grootste in het noordelijk deel van Engbertsdijksvenen. Daar trekt het minste water naar de ondergrond, blijft het grondwaterpeil het hoogst en er bevinden zich de dikste veenpakketten en het grootste oppervlakte aan hoogveenplanten.

Een reducering van de bufferzone betekent dat niet acht maar vier bedrijven moeten vrezen voor hun toekomst.

LTO Twenterand

Voorzitter Hugo Ormel van LTO Twenterand is blij dat er deel van de buffer verdwijnt maar maakt zich zorgen over de toekomst van de bedrijven in resterende zone. Daar wordt de grond natter en mag niet meer worden bemest: 'Is er nog enige ruimte om verder te boeren, worden de bedrijven uitgekocht, op welke basis gebeurt dat dan en is daar ook geld voor?’

Ook vindt de afdeling dat de sociale aspecten van de natuurplannen voor de omliggende dorpsgemeenschap niet zijn meegenomen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer