Gezondere klauwen door project

Rob en Elles Wopereis in Zieuwent verbeterden sinds begin vorig jaar de klauwgezondheid van hun 120 melkkoeien. Ze doen mee aan het project ‘Grip op klauwen’.

Eerst werd een nulmeting van de klauwen gedaan met behulp van Digiklauw. De scores - in drie gradaties van aandoeningen - van de vier klauwen zijn om de referentie te bepalen om later te kunnen zien of het soort en het aantal klauwaandoeningen zijn afgenomen.

Bij de start en tijdens het project bekijkt het adviesteam van dierenarts, voervoorlichter en klauwverzorger welke verbeteringen mogelijk zijn om de klauwproblemen terug te dringen.

Wittelijndefecten is de belangrijkste klauwziekte, die de ondernemers de afgelopen anderhalf jaar wisten terug te dringen. De klauwbeschadigingen kwamen door de scherpe draai die de koeien maken, als ze de melkstal verlaten en teruglopen naar de stal. Een rubber mat heeft dit verholpen.

Mortellaro is aangepakt door een aanpassing te doen aan het voetbad, zodat de vloeistof in het bad blijft bij het doorlopen en de klauwen goed worden ondergedompeld.

Vooruitgang

Het project ‘Grip op klauwen’ wordt eind dit jaar afgesloten. Alle deelnemende bedrijven hebben vooruitgang geboekt.

Projecten LTO Noord houdt op woensdag 11 september een studiebijeenkomst voor melkveehouders op het bedrijf van de familie Wopereis. Op woensdag 18 september is er een bijeenkomst bij Maatschap Langereis-Muilwijk in Ten Boer.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer