Schaliegas: risico's te ondervangen

Uit onafhankelijk onderzoek van ingenieursbureau Witteveen+Bos blijkt dat de risico's van opsporing en winning van schaliegas goed zijn te ondervangen. Toch valt een beslissing daarover pas in oktober, meldt minister Henk Kamp (EZ) de Tweede Kamer.
Aanvragen

Proefboringen zijn volgens Kamp nodig. 'Dat om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse economie vast te kunnen stellen.'

Omwonenden en lokale bestuurders moeten daarbij volgens de bewindsman wel worden betrokken bij de besluitvorming rond proefboringen.

Proefboringen

Er wordt nu nog geen besluit genomen over eventuele proefboringen, geeft Kamp aan. De Commissie voor de milieueffectrapportage moet eerst nog advies uitbrengen over het rapport van Witteveen+Bos.

'Daarna wordt een besluit over het mogelijk in behandeling nemen van aanvragen voor proefboringen eerst met de Tweede Kamer gedeeld.'

Mochten aanvragen voor proefboringen daadwerkelijk in behandeling worden genomen, dan volgen verschillende stappen voordat toestemming kan worden verleend.

'Zo is locatiespecifiek onderzoek nodig, waaruit moet blijken op welke manier de voorgenomen proefboring veilig en verantwoord kan worden uitgevoerd.'

Locatiespecifiek

Indien op basis van de resultaten van locatiespecifiek onderzoek geconcludeerd wordt dat een proefboring op een veilige en verantwoorde manier mogelijk is, moeten nog andere vergunningen worden aangevraagd.

Zo is een vergunning nodig voor het bouwen van een boorinstallatie. 'De betrokken gemeente speelt daarbij een rol', benadrukt Kamp.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer