Betere bodemstructuur voor meer water

Berekeningen van waterschap Vallei en Veluwe tonen aan dat verbeteringen van de bodemstructuur mogelijkheden geven voor een goede waterhuishouding op agrarische percelen.

Verbetering van de bodemstructuur is een belangrijke maatregel om zowel wateroverlast tegen te gaan als vochttekort te voorkomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de structuur van de bodem van veel landbouwgrond onvoldoende is.

Het gaat hierbij om de zuurstof- en waterhuishouding, de doorwortelbaarheid, het organische stofgehalte, de mineralenhuishouding en de bestendigheid van de grond tegen erosie.

Korstvorming

Een slechte bodemstructuur uit zich in korstvorming, slempvorming en verdichting van de bodem onder de ploegzool. Dat heeft te maken met een ongunstige bodembewerking en een te zware belasting op de grond met machines.

Het blijkt dat de hoeveelheid poriën en het gehalte aan organische stof bepalend zijn voor het kunnen vasthouden van water.

Verhoging van het gehalte aan organische stof en een diepere beworteling zorgen voor een toename van het vochthoudend vermogen van de grond. Grondwater bereikt bovendien meer de wortelzone via capillaire opstijging.

Tegengaan verdroging

Volgens de berekeningen dringt structuurverbetering het tekort aan water met tientallen millimeters terug. Verbetering van de structuur in extreem droge jaren kan de droogte niet voorkomen, maar wel sterk tegengaan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer