Mogelijk gevaarlijke bacterie in Fonterra-zuivel

Producten van de grootste zuivelexporteur ter wereld, Fonterra, zijn mogelijk besmet met een bacterie die de gevaarlijke vergiftiging botulisme kan veroorzaken.

Mogelijk+gevaarlijke+bacterie+in+Fonterra%2Dzuivel
© Fonterra

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft zaterdag acht afnemers gewaarschuwd. Zij onderzoeken met spoed of de besmette grondstoffen in hun producten zijn beland, berichtte de publieke omroep van Nieuw-Zeeland TVNZ zaterdag.

Babymelk en sportdranken

Afgelopen week bleek uit tests dat de gevaarlijke bacterie mogelijk terecht is gekomen in drie partijen weiproteïneconcentraat, een product dat onder meer wordt gebruikt in babymelkpoeder en sportdranken. Het spul is al in mei 2012 geproduceerd. Uit onderzoek bleek dat een stuk pijp in een fabriek destijds niet goed gesteriliseerd was.

Er zijn volgens TVNZ geen ziekte- of sterfgevallen bekend die het gevolg kunnen zijn van de besmetting. Ook de oorzaak van het probleem is inmiddels weggenomen.

Clostridium

In maart van dit jaar bleek pas dat er mogelijk iets aan de hand was, stelde het bedrijf zaterdag. Toen werd duidelijk dat de bacterie Clostridium in het concentraat zat, maar nog niet dat het om de schadelijke variant ging.

China

De besmetting kan leiden tot het terugroepen van producten. Zo heeft de Chinese overheid importeurs van Nieuw-Zeelandse zuivel opgedragen om producten die besmet zouden kunnen zijn, zo snel mogelijk uit de handel te halen.

Het Aziatische land heeft inspectiediensten bovendien opgedragen om het toezicht op zuivel uit Nieuw-Zeeland per direct op te voeren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer