Actie+tegen+paardenvlees+zet+kwaad+bloed
© nieuwe oogst

Actie tegen paardenvlees zet kwaad bloed

De Belgische paardenvleessector heeft geen goed woord over voor de nieuwe campagne van dierenwelzijnsorganisatie Gaia.

De Belgische evenknie van Wakker Dier stelt dat Belgische bedrijven paardenvlees verwerken van paarden uit Argentinië en Roemenië die tijdens hun leven zijn mishandeld. Bovendien zou het vlees niet traceerbaar zijn.

Volgens de Federatie Belgisch Vlees, Febev, heeft de sector de laatste jaren ‘enorme inspanningen’ geleverd om de traceerbaarheid en kwaliteit van paardenvlees te garanderen en het dierenwelzijn te verbeteren.

Excessen

‘Gaia stelt enkele excessen voor als de gangbare manier van werken. Voor de sector is dit onaanvaardbaar’, aldus FEBEV op Vilt.be.

Chevideco, de Belgische marktleider waarop Gaia zijn pijlen richt, startte al in 2011 met een lastenboek waarin onder meer vereisten staan opgenomen voor paardenwelzijn tijdens transport en tijdens het slachten.

Traceerbaarheid

De paardenvleesfabrikant weerlegt dat paarden op een onaanvaardbare manier worden geslacht. Ook de traceerbaarheid zou in orde zijn. ‘Elk paard heeft een chip en een eigen paspoort met alle medische behandelingen die het paard heeft gekregen. Beide moeten overeenstemmen.’

Dit is een Europese richtlijn die zowel door de lidstaat als door de Europese overheden wordt gecontroleerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer