'Buitendijks bedrijf anticipeer op overstroming'

Buitendijks gevestigde bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid en het voorkomen van schade door een overstroming. Preventie blijkt vrijwel altijd goedkoper dan de schade door hoog water, meldt Alterra.

Door klimaatverandering kan de kans op een overstroming toenemen. Toch blijkt uit het onderzoek dat de blootstelling aan dat gevaar laag is. Alleen in zeer extreme gevallen overstromen buitendijkse gebieden.

In dat geval kan de schade wel groot zijn, vooral als het gaat om elektrische installaties, opgeslagen product en geparkeerde auto’s. Een aantal buitendijkse bedrijven blijkt slecht geïnformeerd en anderen zien weinig handelingsmogelijkheden.

Preventie

De bedrijven zelf zouden geen overstroming moeten afwachten voordat ze over dit risico gaan nadenken. Meer samenwerking tussen de buitendijkse bedrijven is één van de mogelijkheden voor preventie, stelt Alterra.

Het onderzoek is uitgevoerd op vijf locaties, omdat daar op basis van berekeningen een flinke schade werd verwacht. Deze locaties waren de buitendijkse delen van de havens van Den Helder, Eemshaven en Delfzijl en de veerdammen van Holwerd en Nes.

Deltaprogramma

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het kader van het Deltaprogramma Deelprogramma Waddengebied.

Klik voor het complete rapport op bijgesloten pdf

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer