Rabo: zuivelslag om Zuid-Oost-Azië kan los

Zuivelexporteurs uit Europa, de VS en Nieuw-Zeeland richten hun pijlen in toenemende mate op de markt van Zuid-Oost- Azië. Een terechte strategie, stelt de Rabobank in een gisteren uitgegeven marktanalyse.

Volgens Rabobank is de regio 'ASEAN-6', Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam, een van de weinige overgebleven regio's waar nog een zuivelslag gemaakt moet worden.

Rabobank verwacht tot 2020 in die regio een groei van gemiddeld 2,4 procent in consumptie. De lokale productie kan die vraag bij lange na niet opvangen, is de inschatting.

Risico's

Er ligt dan ook veel potentieel voor exporteurs, maar niet zonder grote zakelijke risico's, waarschuwen de Rabo-analisten. Niet alleen moeten de concurrenten elkaar bevechten, ook binnenlandse 'gevaren' dreigen.

Zo leidt de toenemende invloed van exporteurs op de markt vaak tot meer protectionisme op de binnenlandse markten. Ook inflatie van de voedselprijzen is mogelijk in dergelijke groeimarkten. De markt zal bijzonder prijsgevoelig zijn, meent Rabobank.

Strategie maakt niet uit

Ondanks die uitdagingen, stelt Rabo dat de grote exporteurs er zeker goed aan doen om deze markten te willen beleveren. Of ze dat nu doen door pure export of door het mede investeren in lokale verwerking, hoeft geen verschil te maken, menen de analisten.

De 'ASEAN-6' zijn gewoonweg te kansrijk om kansen te laten liggen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer