Veelgebruikers antibiotica daalt nauwelijks

Het aantal bedrijven dat aangemerkt kan worden als 'veelgebruiker' in de intensive veehouderij is van 2011 op 2012 amper gedaald. Dat stelt de SDa (autoriteit diergeneesmiddelen vandaag in haar publicatie vast.

Het verbruik van antibiotica neemt in eigenlijk alle diersectoren duidelijk af. Dat betekent echter niet dat het aandeel veelgebruikers ook afneemt, schrijft de SDa. Veelgebruikers vallen in de categorie actieniveau en behoeven volgens de SDa snel aandacht om het verbruik terug te dringen.

Varkenshouderij

Bij de bedrijven met zeugen en biggen ligt deze kritische lijn van actieniveau op 22 ddd/j (dierdagdoseringen per jaar). 331 bedrijven, ofwel 15 procent, zat daar zowel in 2011 als 2012 boven. In de vleesvarkenhouderij is het actieniveau 13 ddd/j. 524 bedrijven, ofwel 12 procent, bleven de laatste twee jaar daarboven.

Kalveren en kippen

Bij de vleeskalveren ligt het aantal bedrijven dat in 2011 en 2012 het actieniveau overschreed op 161, wat overeenkomt met 10 procent van het totaal. In de pluimveesector gaat het om 63 bedrijven, ofwel 9 procent.
De streefwaarden voor deze diersectoren worden dan ook op gelijke hoogte gehouden door de SDa. Alleen de pluimveesector laat ook op het gebied van veelverbruikers een echte vooruitgang zien. In 2014 wordt daarom in deze diersector de streefwaarde wellicht aangepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer