Kritiek op kostentoedeling Zuiderzeeland

Het voorstel voor de kostentoedeling 2014 van Waterschap Zuiderzeeland is volgens LTO Noord Flevoland onrechtvaardig.

'Boeren worden geconfronteerd met een tariefsstijging van 3 procent, terwijl de gemiddelde stijging 1,5 procent bedraagt', zegt Arnold Michielsen, voorzitter LTO Flevoland. LTO Noord reageerde afgelopen week in een brief op het voorstel.

Door een weeffout in de wetgeving is infrastructuur ingedeeld bij de categorie ongebouwd. Voor de nieuwe kostentoedeling zijn de waarden van agrarische gronden en van wegen en spoorwegen geactualiseerd.

'De waarde van infrastructuur is gestegen', zegt Michielsen. 'En volgend jaar zal de waarde sterk stijgen, als ook de Hanzelijn en de N23 meetellen.'

Tariefdifferentiatie

Eén van de mogelijkheden om het naar verhouding te hoge tarief voor boeren te compenseren. is tariefdifferentiatie. Hier kiest Zuiderzeeland voor, met een tariefdifferentiatie van 50 procent op wegen. Daarmee komt het tarief voor boeren op 3 procent uit.

Michielsen vindt dat het tarief voor boeren niet boven de gemiddelde stijging van 1,5 procent uit mag komen. 'Want iedereen profiteert van infrastructuur, het is onrechtvaardig als boeren hier meer voor moeten betalen.'

Met een tariefdifferentiatie van 75 procent op wegen wordt een tariefsstijging van 1,5 procent voor de agrarische grondeigenaren bereikt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer