Arla+smeekt+om+melk
© NVT

Arla smeekt om melk

De top van Arla Foods smeekt om meer melk. Dat werd vanmiddag duidelijk op het congres van de European Dairy Farmers (EDF) in het Zweedse Falkenberg.

CEO Peder Tuborgh zei in zijn toespraak tot vier keer toe dat hij graag meer melk wil: 'Veel meer melk.' Leden van de Scandinavische zuivelreus krijgen dan ook geen enkele beperking opgelegd.

Meer melk en groter worden is voor Arla de sleutel voor succes naar de toekomst toe, stelde Tuborgh. Hij erkent dat globalisering tot meer prijsscommelingen leidt. Arla wil dat beantwoorden door groei en nog meer afzet buiten Europa. Daar wordt op dit moment ook de winst gemaakt.

Megafabriek Londen

Arla groeide de laatste jaren enorm en gaat dit jaar een omzet halen van meer dan 10 miljard euro. Binnen Europa is het beleid erop gericht om versfabrieken een steeds groter bereik te geven, tot een straal van wel 2000 kilometer.

Verder investeert Arla in vergroting van de Europese fabrieken. Bij Londen wordt voor 250 miljoen euro een fabriek neergezet, die een miljard liter melk gaat verwerken.

Melkprijs in overgang

In 2014 verwacht Tuborgh een iets dalende melkprijs. 2015 ziet hij als een overgangsjaar. Daarna is er volgens hem volop zicht op een hoge melkprijs. met veel perspectief voor melkveehouders.

Van onze correspondent

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer