RFC%3A+%27Mestverwaarding+oppakken%27
© RFC

RFC: 'Mestverwaarding oppakken'

'De grote boerencoöperaties in Nederland moeten de handen ineen slaan om de verwaarding van mest centraal te initiëren.' Dat zei hoofdbestuurslid van Royal FrieslandCampina (RFC) vanmiddag op een bijeenkomst in Zutphen.

Wunnekink pleit voor pleidooi voor door de sector zelf geregisseerde centrale mestverwerking. Hij vindt nu dat er te weinig op gang komt omdat ''individuele belangen in de mestketen de mestverwaarding blokkeren'.

Wunnekink vindt dat de grote boerencoöperaties in Nederland hun veehouders die sleutelpositie moeten laten innemen. 'Mest heeft gigantisch veel mogelijkheden. Wat we moeten doen, is het organiseren van welbegrepen eigen belang door kennis en kunde van bestaande initiatieven en coöperaties bijelkaar te brengen. Als je dat goed organiseert, vloeien de revenuën straks terug naar de boeren en halen we goud uit mest.'

Financiering

Over de financiering zei Wunnekink desgevraagd dat RFC geen geld gaat steken in mestverwerking, maar dat het wel bereid is een actieve rol te spelen in het bijelkaar brengen van de juiste partijen en het initiëren van energieprojecten rondom mest, zon, wind of andere vormen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer