Precisie bij naaldloos injecteren biggen

Bij naaldloos biggen injecteren is een goede afstelling van de apparatuur cruciaal. Dat blijkt uit onderzoek van De Heus.

Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek en werd op vergelijkbare wijze uitgevoerd. Twee koppels biggen werden naaldloos en twee andere koppels met naald geïnjecteerd.

Het ijzer werd daarbij in beide groepen toegediend op dag drie na de geboorte. In beide groepen werd het Hb-gehalte gemeten op een leeftijd van negentien dagen.

Bevindingen

Bij een eerste reeks bleek het voordeel uit te vallen in de richting van het toediening per injectie. Bij naaldloze toediening was de ijzerhoudende vloeistof nogal eens zichtbaar op de huid, werden lagere Hb-gehalten gevonden en was de spreiding groter.

In een tweede reeks werd een wijziging aangebracht in de apparatuur. Het resultaat hiervan staat in tabel 1 en 2. Het gemiddeld HB-gehalte bij gebruik van een naald bedroeg 7,7 mmol/l.

Spreiding

Bij naaldloos toedienen was dit hoger en bedroeg het 7.9 mmol/l (verschil niet significant). De spreiding bij naaldloos enten was net iets minder.

'Alleen wanneer alle apparatuur juist is afgesteld, wordt bij naaldloze toediening van ijzer een iets hoger HB-gehalte bereikt met een iets lagere spreiding', concludeert De Heus.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer