Hoge gifwaarden in gewassen Wetteren

Bij monsters van landbouwgewassen in de buurt van de treinramp in het Belgische Wetteren zijn zeer hoge gifwaarden vastgesteld. Dat melden verschillende Vlaamse kranten.

Boeren in Wetteren willen niet wachten tot het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid informatie geeft over het onderzoek naar de gevolgen van de treinramp op gewassen in de omgeving. Zij lieten zelf monsters nemen door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

De monsters zijn genomen in gewassen in het gebied vlak bij de plek waar op 4 mei een trein met chemische producten ontplofte. Daarbij zijn hoge gifwaarden vastgesteld in sla, radijs, spinazie en gras.

Levensgevaarlijk

'De situatie daar is levensgevaarlijk', zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. 'De overheid moet snel duidelijkheid scheppen.'

De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers is niet te spreken over het initiatief van de boeren. Het is de vraag of er wel met de juiste apparatuur is gewerkt en onder de juiste omstandigheden gemeten. Dergelijke onderzoeken uit eigen beweging leiden slechts tot extra onrust onder de bevolking, vindt Briers.

Wassen en spoelen

De gouverneur zei enkele dagen geleden nog dat alle groenten en fruit buiten een straal van 250 meter veilig zijn, als ze grondig gewassen en gespoeld worden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer