Ruw eiwit meten met sensor niet praktijkrijp

Het ruw eiwit van een grasperceel binnen een minuut bepalen met louter een sensor in je hand. Er wordt aan gewerkt, maar voor de praktijk is het nog toekomstmuziek.

Ruw+eiwit+meten+met+sensor+niet+praktijkrijp
© PPP Agro-advies

PPP Agro-Advies kocht onlangs voor 4000 euro een Crop Sensor die het ruw eiwit gehalte in gras kan bepalen. Idee is dat een veehouder het apparaat zelf in de hand houdt en dan nauwkeuring en direct kan aflezen wat het ruw eiwit percentage in een perceel is.

Deze bepaling gebeurt met behulp van lichtreflectie. Het apparaat komt uit de akkerbouwteelt waar het onder ander het bemestingsniveau in aardappelteelt kan bepalen.

Zover is het voor de graspercelen nog niet. 'We zijn nu druk bezig een ijklijn vast te stellen voor gras, dat moet eerst', vertelt Barend Meerkerk van PPP Agro-Advies. Zijn adviesbedrijf doet dat samen met Veenweide Innovatie Centrum (VIC) Zegveld en BLGG Research. 'Wij van PPP en de mannen van VIC Zegveld verzorgen de metingen. BLGG Research doet de analyses.'

'Om goed te ijken nemen we ook veel 'gewone' grasmonsters voor analyses. En om een compleet beeld te krijgen moet er erg veel data verzameld worden op verschillende percelen en op verschillende grondsoorten. Dat kost tijd.'

Meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer