Nieuwe+invulling+voor+Polder+Porque
© Polder Porque

Nieuwe invulling voor Polder Porque

CAH Vilentum in Dronten produceert varkensvlees. Sinds een half jaar wordt dat onder de naam Polder Porque vermarkt. Student Hans van Ieperen ligt de achtergronden toe.

Waar kennen we de naam Polder Porque van?

Polder Porque was van onze docent Caroliene Uwland en haar man Wouter. Zij starten hun bedrijf in 2009 en hielden varkens in drie huurstallen. Vorig jaar gingen zij naar een varkensbedrijf in Duitsland. Polder Porque is een mooie naam voor een streekproduct.

Om die naam niet verloren te laten gaan, hangt die naam nu aan een mini-onderneming, een leerbedrijf van onze school.

Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Binnen een mini-onderneming krijg je de ruimte om je competenties te ontwikkelen. Binnen Polder Porque zijn wij - Joyce Pieterse, Karen van Tongeren, Kees Harmsen en ik, alle vier derdejaars - bezig met marketing en creatieve innovaties.

Wij leiden dit bedrijf een jaar en dan nog een half jaar met de studenten die de onderneming van ons overnemen.

Wat willen jullie met Polder Porque?

Onze school heeft een schoolboerderij met onder meer een gesloten varkenstak met veertig zeugen. Het gros van de vleesvarkens wordt afgezet via Vion, maar een deel vermarkten we zelf via internet en via keurslager Klaas de Wal in Dronten.

Samen met hem ontwikkelen we ook nieuwe producten. We willen Polder Porque duidelijker op de kaart zetten als streekproduct. Het vlees komt uit eigen stallen, waardoor we de herkomst kunnen verzekeren. Binnenkort zijn wij ook te vinden op de streekmarkt in Dronten.

Hoe gaan jullie dat doen?

De varkenshouderijpoot op onze school is kleinschalig, maar wel conform de gangbare praktijk. Op de schoolboerderij komen vaak mensen op bezoek en wij merken dat zij dat directe contact waarderen.

Daarom hangen wij bijvoorbeeld ook een camera in de kraamafdeling waar op dit moment een proef loopt met Pro-Dromi. Via open internet kunnen belangstellenden dan zien hoe het werkt. Dat helpt bij het uitbouwen van Polder Porque.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer