Uitgeweken boer kan in Doetinchem vooruit

Anton Baks boert nu precies een jaar in Doetinchem. Hij week uit voor uitbreiding van Natura 2000-gebied Stelkampsveld in Barchem. De verplaatsing is goed uitgepakt. 'Ik kan nu weer vooruit.'

De melkveehouder woonde op een prachtige plek, midden in het Natura 2000-gebied Stelkampsveld. Maar dermate mooi dat de vennetjes, die hij vanuit het raam kon zien, ervoor zorgden dat hij zijn veestapel niet kon uitbreiden.

Baks boerde in Barchem op een pachtbedrijf met 27 hectare. Dit maakte verplaatsing een stuk lastiger omdat hij minder eigen vermogen kon inbrengen. Eigendomsbedrijven vielen af.

Pacht Staatsbosbeheer

Uiteindelijk kwam Baks in Doetinchem terecht met opnieuw pacht van Staatsbosbeheer. De boer heeft nu 15 hectare in eigendom en 20 hectare is pacht. 'De percelen zijn hier groter dan in Barchem. Daar waren sommige percelen zelfs kleiner dan 1 hectare.'

Baks en zijn partner Diana van Engelenhoven hebben nu een jaar ervaring in Doetinchem. ‘Het grootste verschil is dat er nu weer plannen worden gemaakt. Het is een mooi, groot en nieuw avontuur’, vertellen ze.

Geen spijt

Baks: ‘Ik heb geen spijt van de verplaatsing. Ik wilde niet voor natuur stoppen’.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer