'Dopingvlees' in voetbalwereld

Het illegale gebruik van clenbuterol in de veeteelt kan van invloed zijn op de uitslag van dopingcontroles in de sport. Dat blijkt uit een onderzoek van RIKILT Wageningen UR in samenwerking met collega instituten.

%27Dopingvlees%27+in+voetbalwereld
© NVT

In opdracht van wereldvoetbalbond FIFA onderzocht RIKILT 47 vlees- en voedsel monsters uit hotels in Mexico. Daar logeerden voetbalteams tijdens het wereldkampioenschap voetbal voor landen onder 17 jaar. In veertien van deze monsters werd de groeibevorderaar clenbuterol aangetroffen.

Urinemonsters

Een collega-instituut onderzocht 208 urinemonsters van voetballers gehuisvest in de betreffende hotels en vond in 109 daarvan clenbuterol. Bij slechts 5 van de 24 teams, die voor de dopingcontrole urinemonsters hadden afgegeven, werd niks gevonden.

Tenminste één van deze teams was op een strikt vleesvrij dieet gezet.

Vijf positieve gevallen

De FIFA startte het onderzoek naar mogelijke problemen met voedselverontreiniging in relatie tot dopingtesten in 2011. Dit naar aanleiding van vijf positieve dopingcontroles met clenbuterol bij het Mexicaanse nationale voetbalelftal.

Het onderzoek toont aan dat clenbuterol in consumptievlees grote problemen veroorzaakt als dit wordt gegeten door topatleten die geregistreerd staan bij nationale en internationale dopingcontrolesystemen.

Rikilt pleit voor overheidsoptreden om illegaal gebruik ervan in de veeteelt te bestrijden. Het middel is verboden in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer