90 procent minder licht uit stal

De gemeten lichtuitstoot van de ligboxenstal van melkveehouder Jouke Jan en Gretha Hoekstra in Sumar is bijna 90 procent minder dan voorheen. Het bedrijf doet mee aan de pilot van Optimalisatie verlichting in open stallen.

Gemeente Tytjerksteradiel vertolkt met de provincie en LTO Noord-afdeling Tytsjerksteradiel - Dantumadeel een voortrekkersrol bij het terugbrengen van de lichtuitstoot. Projectleider Tobias Knol kon vanavond in de stal van Hoekstra met trots melden dat de lichtaanpassingen ook daadwerkelijk goed werken.

Naast de 90 procent winst door minder uitstraling is de lichtopbrengst in de stal met bijna 17 procent gestegen.

Door vernuftige kappen wordt het licht afgekapt en schijnt niet meer op de zijwanden. Resultaat een enorme lichtreductie. 'Ik ben tevreden, want ik vind het ook wel belangrijk dat je iets wilt doen voor omwonenden die last van het licht hadden. Dat licht scheen zeker 50 meter buiten de stal', vertelde Hoekstra.

Kosten

Door subsidie van de gemeente Tytsjerksteradiel en de provincie Fryslân is de optimalisatie betaalbaar. De boer neemt 1000 euro voor zijn rekening. De andere partijen de andere helft. Dat geldt ook voor de twaalf andere stallen met teveel lichtuitstoot in de gemeente. Ook LTO Noord Groningen kijkt mee naar dit project

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer