LTO: pas op met import kalveren Duitsland

LTO roept op terughoudendheid te betrachten bij de import van kalveren uit Noordrijn-Westfalen. De vrees voor het virus is terecht, het is er een van het agressieve type.

Het BVD type 2 virus is op verschillende bedrijven langs de Nederlandse grens in Duitsland aangetoond. Het ondernemersrisico kan bij het uitbreken op kalverbedrijven enorm groot zijn. Het sterftecijfer kan oplopen tot 50 procent.

Kalveren die drager zijn van het BVD-virus scheiden continu een grote hoeveelheid virus uit. Zij kunnen binnen enkele dagen 90 procent van de runderen, waarmee ze in contact komen, infecteren. Zowel via het melkveebedrijf, het verzamelcentra als het kalverbedrijf kan het virus snel breed verspreid worden.

Hygiëne

Naast de terughoudendheid bij de import van dieren uit het betreffende gebied, moeten kalverhouders ook alle mogelijke hygiënemaatregelen nemen om de insleep en verspreiding van het virus te voorkomen, vindt LTO.

Geen importverbod

BVD is geen veewetziekte. Het instellen van een importverbod is hierdoor niet mogelijk. Alle maatregelen moeten privaat door de betrokken organisaties en veehouders genomen worden. Ook de handelarenbond NBHV roept op per direct geen rundvee uit de regio Noordrijn-Westfalen te importeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer