Vrijwilligheid Friese onteigening terug

Een boer mag zelf beslissen of hij land voor natuur prijs wil geven. De provincie Fryslân wilde onteigening juist gebruiken als een instrument om EHS-plannen te realiseren. Een amendement bepaalde anders.

LTO Noord Fryslân vond dat de Friese politiek met het wegstrepen van het vrijwilligheidsprincipe op de verkeerde koers zat. Het resulteerde in een intensieve lobby, die succes had. 'We hebben het belang voor de boer geschetst en het unieke van de Friese vrije methodiek', aldus voorzitter Geart Kooistra.

'Het is niet gepast, omdat Fryslân in een eerder streekplan hierover afspraken maakte. Zo ga je op de juiste manier met de boeren om', aldus CDA-statenlid Johan Apperlo.

Gedeputeerde Johannes Kramer vertelde toch liever vast te houden aan het instrument van onteigening om natuurdoelen sneller te kunnen realiseren. Hij deed een oproep om het amendement te laten vallen. LTO Noord Fryslân-voorzitter Kooistra was blij met de positieve uitslag. 'We hebben er veel energie voor onze leden in gestoken. Dat dit er dan uitkomt, ben je alleen maar heel erg blij mee.'

Nipte voorsprong

Het vrijwilligheidsprincipe maakte deel uit van de nota Grondbeleid, die vanavond met grote meerderheid werd aangenomen. Naar tevredenheid van de boeren, met dank aan een amendement van CDA, VVD, Christen Unie en Partij van de Vrijheid. Ook was er steun van de FNP. Uiteindelijk was het een nipte overwinning met 23 voor en 17 tegen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer