Export bloemen en planten stabiel

De exportomzet in bloemen en planten vanuit Nederland is in de eerste maand van dit jaar uitgekomen op 393 miljoen euro. Dat is hetzelfde niveau als vorig jaar. Dit blijkt uit de exportcijfers van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer.

De bloemenexport kromp met 2 procent tot 247 miljoen euro. Grootafnemer Duitsland kocht in waarde 5 procent meer dan verleden jaar (totaal 80 miljoen euro).

Procentueel gezien was Zwitserland de snelste groeier met een toename van 9 rocent tot 9 miljoen euro. De grootste daler was Italië (-15 procent tot 8 miljoen euro).

Planten

De exportwaarde van de pot- en tuinplanten steeg met 4 procent tot 146 miljoen euro. In Duitsland was sprake van een toename van 3 procent tot 48 miljoen euro.

De relatief grootste groei werd gerealiseerd in Noorwegen (35 procent tot 4,5 miljoen euro), de grootste krimp in Zwitserland (-11 procent tot 4,6 miljoen euro).

Maatgevend

Januari is zelden maatgevend voor de bloemen- en plantenexport op jaarbasis. Daarom kunnen geen conclusies worden getrokken uit de omzetwaarde, die de Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs in de eerste maand van dit jaar hebben gerealiseerd, zegt HBAG.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer