Klachten over werken in pluimvee-industrie

Zware arbeidsomstandigheden, lange werkdagen en gebrek aan zekerheid voor uitzendkrachten: dit zijn de meest gehoorde klachten van werknemers in de pluimveeverwerkende industrie.

Dat blijkt uit een meldpunt dat FNV Bondgenoten eind vorig najaar openende voor werknemers in de pluimveeverwerkende industrie. Meer dan 150 meldingen kwamen binnen, van zowel vaste medewerkers als, veelal Poolse, uitzendkrachten.

Gebrek aan respect

In meer dan 30 procent van de meldingen wordt geklaagd over de arbeidsomstandigheden. Genoemd worden gebrek aan respect van leidinggevenden, kou en tocht, het ontbreken van werkinstructie, te lang staan, te hoge snelheid en gladde vloeren.

Van de meldingen gaat 20 procent over te lange werkdagen door structureel overwerk. In een op de drie meldingen wordt geklaagd over gebrek aan zekerheid voor uitzendkrachten, terwijl er genoeg werk blijft. Onder Poolse uitzendkrachten is dit zelfs bijna de helft van de meldingen.

Angstcultuur

'Ook over slechte woonomstandigheden van de Poolse arbeidsmigranten wordt geklaagd. Maar vanwege de angstcultuur in de sector vermoed ik dat dit slechts het topje van de ijsberg is', zegt bestuurder Jan Verhoeven van FNV Bondgenoten.

De vakbond vindt dat veel gemelde problemen bij de betreffende bedrijven moeten worden opgelost. 'Maar ook de werkgeversvereniging Nepluvi is hiervoor verantwoordelijk.'

Naleving cao

'Bij de cao-onderhandelingen in april gaan we nieuwe voorstellen indienen voor een betere naleving van de wet en de cao, want de werkers verdienen meer respect en zekerheid', vindt Verhoeven.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer