Nederland+kampt+met+overschot+scharreleieren
© Nieuwe Oogst

Nederland kampt met overschot scharreleieren

Sinds het kooiverbod, dat sinds vorig jaar in Europa geldt, kampt Nederland met een overschot aan scharreleieren. De sector gaat nu op zoek naar nieuwe afzetmarkten.

Doordat pluimveehouders omschakelden naar scharrelproductie nam het aanbod scharreleieren fors toe, terwijl de consumentenvraag gelijk bleef.

Ook de afzet naar Duitsland biedt geen soelaas omdat daar ook de productie van scharreleieren sterk toenam.

Laagste kostprijs

Nederland heeft in Noordwest-Europa de laagste kostprijs voor scharreleieren, blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en het Productschap Pluimvee en Eieren.

Door de scherpe kostprijs en de efficiënte Nederlandse eierhandel zijn er mogelijkheden voor afzet van scharreltafeleieren in bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (VK).

Vergelijking

Uit een vergelijking met Duitsland, Frankrijk, Denemarken en het VK blijkt dat de kostprijs in Nederland het laagst is door goedkoper voer, goede technische resultaten (zoals meer eieren per hen) en het gebruik van moderne houderijsystemen.

Ongunstig voor de Nederlandse leghennenhouders zijn de hoge mestafzetkosten.

Derde landen

Overigens ligt de kostprijs in derde landen, zoals Oekraïne, 20 tot 30 procent lager dan in Europa. De pluimveesector pleit dan ook voor het instandhouden van de invoerheffingen.

? Klik op de pdf om het LEI-rapport te downloaden

Weer

 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 7°
  60 %
Meer weer