Export merkt niets van DCD in Nieuw-Zeeland

De vondst van denitrificatieremmer DCD in Nieuw-Zeelands melkpoeder heeft vooralsnog weinig invloed op de export van melkpoeder. Dat stelt onder andere de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Met de vondst van de denitrificatieremmer DCD in melkpoeder staan de Nieuw-Zeelandse zuivelondernemingen sinds vorige week volop in de schijnwerpers.

DCD (dicyandiamide) is officieel niet giftig of schadelijk. Maar de verdenking daarvan hangt wel rond het product, waardoor dat de sporen in de melkpoeder ongerustheid oproepen. DCD wordt gebruikt om stikstofuitspoeling op grasland tegen te gaan.

China

Vooral de Chinezen, die veel melkpoeder uit Nieuw-Zeeland importeren, zijn in hun wiek geschoten na de vondst. Of dit de handel en prijzen van Europees melkpoeder fors beïnvloedt, wordt wellicht komende dinsdag duidelijk bij een nieuwe internetpoederhandel van Fonterra.

Naar aanleiding van de ophef stopt de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie per direct het gebruik van het middel DCD. Grote vraag blijft nog wel waarom Fonterra en de overheid in Nieuw-Zeeland niet eerder aan de bel trokken. De eerste vondsten zijn vier maanden geleden al gedaan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer