LTO blij met weidegangcijfers

Vakgroepvoorzitter Kees Romijn zegt in een reactie blij te zijn met de vanmiddag gepresenteerde weidegangpercentages van de Nederlandse zuivelfabrieken. De cijfers vallen aanmerkelijk positiever uit dan de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dit najaar naar buiten bracht.

Het CBS telde dat 30 procent van de koeien het hele jaar door op stal staat. De zuivelfabrieken komen 11,2 procent lager uit. Volgens die onafankelijk uitgevoerde telling past 18,8 procent van de melkveebedrijven geen enkele vorm van weidegang toe.

Koeien in plaats van bedrijven

Een verklaring van het grote verschil zit'm vermoedelijk in het feit dat CBS koeien telt, terwijl de zuivelfabrieken kijken naar het aantal bedrijven. 'Omdat relatief veel grotere bedrijven opstallen, kom je dan met het tellen van de koeien hoger uit', schat Romijn.

Hoe dan ook is hij positief over de hoogte van het cijfer. De voorzitter denkt dat het agenderen van weidegang en dat steeds meerr fabrieken een weidepremie betalen werkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 5°
  50 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
Meer weer