Texels+protest+tegen+bevriezen+stallenbouw
© Combi Texel

Texels protest tegen bevriezen stallenbouw

Met een koe aan de hand protesteerden vanmiddag zestig boze Texelse boeren bij het gemeentehuis in Den Burg tegen de inkrimping van het bouwblok tot 1 hectare en de bevriezing van de stallenbouw.

Gemeente Texel is bezig met het actualiseren van het bestemmingsplan buitengebied. Op grond van de milieueffectrapportage (MER) heeft wethouder Edo Kooiman het door de landbouw bekritiseerde besluit genomen.

'In plaats van zijn rug recht te houden geeft de wethouder aan dat hij zich aan het spoorboekje moet houden. Door het besluit wordt het heffen van leges boven de ruimtelijke ordening verheven. Dit heeft grote gevolgen voor de landbouw op Texel, die komt volledig op slot te zitten', zegt Jan van der Haas namens LTO
Noord.

Frustratie

'We zijn overvallen door het voornemen van de wethouder. Dat frustreert ons enorm en we zijn daar ook enorm boos over. Donderdagmiddag is er een informatiebijeenkomst voor de raadsleden. Zij kunnen besluiten om een andere koers te varen', vervolgt Van der Haas.

Om de raad te bewegen om de wethouder terug te fluiten, hebben de veehouders de spontane actie met de koeien op touw gezet. 'We verzamelen ons voor het gemeentehuis om de raadsleden te confronteren met het feit dat het handelen van de wethouder een stukje onbehoorlijk bestuur is.'

Keuze

Van der Haas benadrukt dat het gemeentebestuur wel een keuze heeft. 'Ook de gemeente Hollands Kroon heeft met dezelfde MER te maken. De wethouder heeft echter een agrarische achtergrond en heeft zijn rug recht gehouden.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer