Afspraken GD en NSFO over zwoegerziekte

Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Nederlandse Geiten- en Schapenfokkers Organisatie (NSFO) lijken de strijdbijl rond de certificering van zwoegerziekte langzaam maar zeker te begraven.

Afspraken+GD+en+NSFO+over+zwoegerziekte
©

GD is bereid om voorlopig (tot 1 juli 2013) tegemoet te komen aan de wens van het bestuur van het Nederlands Texels Schapenstamboek.

Dat wil fokkers, die deelnemer zijn aan de zwoegerziektebestrijdingsprogramma’s van GD en NSFO, toelaten op gemeenschappelijke fokdagen. Dit zal dan geen gevolgen hebben voor hun status aangaande zwoegerziekte.

Geen volledige erkenning

Er is op dit moment overigens nog geen sprake van een volledige erkenning of acceptatie door de GD van de door NSFO afgegeven zwoegerziektestatussen.

Aankoop van NSFO gecertificeerde dieren door een GD gecertificeerd bedrijf heeft dus nog consequenties voor de zwoegerziektestatus van een door GD gecertificeerd koppel.

Grootste geschil was nog het registreren van dierbewegingen. De partijen deden beide compromissen op hun eisen en denken daarmee een voldoende goede registratie te waarborgen.

Waakvlam

Na 1 juli 2013 vindt er een evaluatie plaats. 'Er is een principeafspraak om daarna op deze weg door te gaan', zegt voorzitter van de bemiddelingscommissie Geart Benedictus. 'Dat hebben beide partijen ook voor getekend. Als commissie volgens we het proces, maar werken louter als een waakvlam, meer moet als het goed is niet nodig zijn. Een externe partij beoordeelt dan in juli of de afspraken goed zijn nageleefd'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer