Verreiker verbruikt veel brandstof

Verreikers zijn dorstige machines. Dat blijkt uit de vergelijking naar brandstofverbruik per ton voer van het netwerk 'Het nieuwe rijden in de melkveehouderij'.

Gemiddeld verbruiken de zestig deelnemende melkveehouders 4.000 liter per jaar aan brandstof. Het voeren van het vee kost gemiddeld 11 liter per dag. Omgerekend per draaiuur van de gebruikte apparatuur is dit 8 liter. De spreiding hierin is een factor 3,5. Een groot verschil dus.

Voeren

Gemiddeld vraagt het voeren van de veestapel bij de zestig deelnemers van het netwerk 2,4 liter brandstof per ton voer met een spreiding van 0,3 tot 3,7 liter per ton.

Het verschil wordt onder andere gemaakt bij het laden van de voerwagen. Verreikers nemen dan gemiddeld 1,76 liter per ton ten opzichte van kuilvoersnijders, die maar 0,29 liter per ton verbruiken.

Grootte

De grootte van de kuilhapper is ook erg bepalend voor het verbruik. Een verreiker met relatief kleine kuilhapper (1,1 kubieke meter) is tot 2,5 maal zo dorstig als een trekker met voorlader. Een schranklader met grote happer is zeer efficiënt. Oftewel, grote happen geven een forse besparing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer