Importeurs willen rem op 'illegaal' sperma

Volgens de Vereniging van Sperma Importeurs (VSI) loopt het de spuigaten uit met illegale handel in rietjes rundveesperma uit het buitenland. 'Dat wij aan de bel trekken is om signaal aan de markt af te geven dat dit geen eerlijke concurrentie is', zegt voorzitter Walter Liebregts van de VSI.

Vooral Amerikaans en Italiaans sperma komt volgens de VSI in groten getale via Duitsland binnen. 'Daar worden grote partijen gekocht waardoor kwantumkortingen oplopen tot 20 à 30 procent. Vervolgens pikken enkele lieden onze markt in door ze hier onder de prijs aan te bieden.'

Liebregts schat de omvang daarvan op zo'n 50.000 rietjes op jaarbasis.

NVWA

De VSI stuurde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een brief om dit fenomeen te onderzoeken. Hoe de NVWA zou moeten optreden tegen dit type handelen en of dat überhaupt kan, weet Liebregts niet.

'Het gaat ons erom een signaal af te geven', zegt de voorzitter van de VSI. 'Wij maken kosten met advertenties en dochtergroeppresentaties en een ander strijkt een deel van de winst op. Dat frustreert.'

'Er zijn inderdaad mensen die roepen: 'Die importeurs worden schatrijk en praten voor eigen parochie.' Dat is veel te simpel. Vergelijk het met iemand die een appelboom plant, die snoeit en verzorgt en kosten maakt. Die wil ook niet dat een ander veel appels zo maar meeneemt', meent Liebregts.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer