Verdaas: bij kassa dierenwelzijn betalen

Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw wil onderzoeken of supermarkten ‘een paar cent’ extra per ons vlees kunnen berekenen aan hun klanten. Die moeten dan zelf bij de kassa kunnen bepalen of ze dat geld voor extra dierenwelzijn over hebben.

Verdaas%3A+bij+kassa+dierenwelzijn+betalen
© Levensmiddelenkrant

Verdaas zei dit gistermorgen in het Vara-radioprogramma Vroege Vogels. Met de opbrengst ervan wil hij een fonds stichten waarmee veehouders kunnen worden gestimuleerd om in hun stallen maatregelen te nemen ter bevordering van het welzijn van hun vee.

Volgens hem blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de consumenten meer dierenwelzijn wil, en daar ook bereid is wat meer voor te betalen.

Fair

‘De keuze is aan de consument: heeft die een paar cent voor dierenwelzijn over of niet? Degenen die daar niet achter staan, kunnen dan aan de kassa kenbaar maken dat ze dat liever niet doen. Dan zijn we pas fair bezig’, aldus Verdaas.

Hij wil binnenkort met de supermarkten om de tafel om zijn plan te bespreken. De voorgenomen heffing zou waarschijnlijk niet gelden voor biologisch vlees.

Wakker Dier

Wakker Dier vindt een regeling via supermarkten erg omslachtig. ‘De tijd van proefballonnetjes is voorbij, er moet echt een eind gemaakt worden aan de vee-industrie en dat doe je met echt beleid’, zegt Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier.

De stichting pleit liever voor een vleestaks waarbij vlees in plaats van in het lage in het hoge belastingtarief zou moeten vallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer